Tetín čeká Svatoludmilská pouťová generálka. Dorazit má i vzácný host z USA.

30.8.2020 - autor: red
Už jen jeden „cvičný“ pokus mají před sebou pořadatelé Svatoludmilské pouti na Tetín. Na rok 2021 totiž připadne 1100. výročí od úmrtí první české kněžny Ludmily a k jeho uctění proběhne pouť celonárodní. Oficiální pozvání na ni dostal i papež František.
Tetín čeká Svatoludmilská pouťová generálka. Dorazit má i vzácný host z USA.

Oficiální program začne již v pátek po setmění projekcí kultovního filmu Slavnosti sněženek, to hlavní se potom odehraje v sobotu 19. září. Vedle liturgických obřadů čeká na návštěvníky také bohatý světský program a doprovodné akce. Již popáté se sejdou Ludmily a Bořivojové z celého světa, pro milovníky vína je připravena Burčáková slavnost, v kostele sv. Jana Nepomuckého bude k vidění výstava o sv. Ludmile, v komunitním centru ke slyšení přednáška o sv. Václavu. Hrát bude hudba vážná i moderní a dojde také na divadelní představení. Chybět samozřejmě nebude ani pouťové tržiště a spousta atrakcí. Tou bezesporu největší atrakcí ale zcela jistě bude návštěva prezidenta USA Donalda Trumpa. Na hlavním pódiu by se měl podle programu objevit v 18 hodin. 

Poutníci, kteří se v sobotu vydají na Tetín pěšky, vyrazí v 10 hodin od vlakového nádraží, ostatní mohou využít kyvadlové autobusové dopravy, případně přijet autem a zdarma zaparkovat na parkovišti u fotbalového hřiště.

Bohatý program ale se sobotním večer neskončí. Na Tetín stojí za to vyrazit i v neděli. Po celý den můžete dovádět na atrakcích, navštívit výstavu o sv. Ludmile, odpoledne se zúčastnit skupinového malování Tetína, zajít si na koncert kapely Erisha, případně se večer v tetínském muzeu dovědět na přednášce spoustu zajímavostí o historii Tetína.

autor: red