Jaký bude druhý zářijový víkend bez hrnčířských trhů? Kulturní, historický, poznávací, zábavný. Zkrátka zajímavý, pestrý a lákavý.

7.9.2020 - autor: red
Podzimní Hrnčířské trhy jsou pro Beroun něco jako pivo pro Plzeň nebo oplatky pro Karlovy Vary. Od září 1997 se konají s železnou pravidelností každý rok. Když jejich tradici nedokázala přerušit ani splašená Berounka, která v srpnu 2002 proměnila Husovo náměstí na koupaliště, bylo všem a provždy jasno. Trhy jsou jistota. A potom si odněkud přijde virus a všechno je jinak…
Jaký bude druhý zářijový víkend bez hrnčířských trhů? Kulturní, historický, poznávací, zábavný. Zkrátka zajímavý, pestrý a lákavý.

Berounské září bez hrnčířských trhů bude opravdu hodně nezvyklé. Jejich absence v nabídce života města ale neznamená, že se nebude dít nic zajímavého. Podíváme-li se na celou věc z té optimističtější stránky, můžeme v ní vidět zajímavou šanci. Hrnčířské trhy totiž původně vznikly jako doprovodný program jiné akce - Dnů evropského dědictví (EHD – European Heritage Days). Během velmi krátké doby stánky s keramikou zcela zastínily program představující památky a zajímavosti města a tisíce návštěvníků z širokého a dalekého okolí přiměly nejednoho místního obyvatele vydat se z přeplněného města někam na výlet. Letos tak máme mimořádnou příležitost zůstat doma a užít si druhý zářijový víkend v jiné podobě a atmosféře. Paleta možností je pestrá. Zdarma se otevřou dveře muzeí, městských bran, radnice i dalších památek a v sobotu 12. září poběží na Náměstí Joachima Barranda od 9 do 18 hodin pestrý program. Dojde v něm na rytířské souboje, průvod městem, předávání cen vítězům výtvarné 3D soutěže, pohádku pro děti i vernisáž nové výstavy v Muzeu berounské keramiky. K vidění budou mistři řemesla kovářského, sklářského či platnéřského v akci. A samozřejmě nebude chybět chutné občerstvení. Tak toho pojďme využít! Za rok už Beroun touto dobou bude, doufejme, opět patřit především stánkům s keramikou.

autor: red