Taneční škola s dlouhou tradicí otevírá dveře novým členům

21.8.2020 - autor: red
Smích, pohyb, adrenalin, zážitky a přátelství. Přesně takto by vám zřejmě odpověděl každý stávající i bývalý člen tanečního centra R.A.K. na otázku, co první ho při pomyšlení na působení v této škole napadne. Asi na tom něco bude. Protože kdyby tanečníkům nebylo v R.A.K dobře, nepatřila by tato škola již řadu let v rámci celé České republiky mezi ty s největším počtem členů.
Taneční škola s dlouhou tradicí otevírá dveře novým členům

„V současné době máme 1450 tanečníků a těšíme se, až do naší party přijdou další,“ říká úspěšný choreograf, tanečník a zakladatel školy Jan Liška.

Čím je toto seskupení lidí, jejichž vášní je tanec v různých podobách, vlastně výjimečné? V první řadě stojí na pevných základech a dlouhé historii. Taneční centrum R.A.K. vzniklo v Berouně již v roce 1992. Jak už to u silných příběhů bývá, i tento začal velmi nevinně. V malé tělocvičně se sešli dva tanečníci. O moderní tanec pod vedením zkušených lektorů byl postupně takový zájem, že se manželé Liškovi rozhodli v roce 2005 otevřít pobočku na Kladně a v roce 2010 další ve Slaném. Chuť předávat lidem radost a rozšiřovat taneční povědomí ale rostla stále. V roce 2015 tak přibyla na pomyslnou taneční mapu R.A.K. Příbram. Dlouhá tradice ale není rozhodně to jediné, co v naší zemi staví R.A.K. do popředí tanečních škol. Velmi silní jsou totiž i v zaměření.

„Soutěžíme v tanečních stylech Show dance, Disco dance, Disco show, Street dance, Street show, Break dance. Dále také vyučujeme balet, contemporary, jazz dance a mimo jiné máme i gymnastický klub a lekce akrobacie. Každý tanečník se může najít v tom, co je jeho srdci nejbližší. Stává se, že k nám nastoupí s tím, že chce tančit disco, ale po roce skončí u jiného stylu. To je z mého pohledu velká výhoda,“ vyjmenovává rozmanitou nabídku tanečních stylů a možnost vybrat si ten svůj manažer Jan Kravec.

Jak taková cesta tanečníka v R.A.K. vypadá? Od roku 2000 škola pravidelně reprezentuje Českou republiku na mistrovství světa. Motivace je proto opravdu vysoká. Ovšem takovou zkušenost si tanečníci museli vždy tvrdě vybojovat. Od září se všechny skupiny pilně připravují na soutěžní sezónu, která se každoročně zahajuje na jaře nadcházejícího roku. Začátkem jsou regionální soutěže a vrcholem pak setkání, kde měří síly milovníci tance z celé republiky.

„Jestli si ze svého dospívání něco pamatuji, je to jednoznačně ten zrychlený puls při vyhlašování výsledků. Na ten pocit, kdy jsme vyhráli mistrovství ČR a tím pádem jeli na svět z prvního místa, asi nikdy nezapomenu“ vzpomíná bývalá členka Sabina Tesařová.

Protože je tanec nejen dřina, ale také zábava a v neposlední řadě i sociální aktivita, která sdružuje lidi napříč věkovými kategoriemi, škola pravidelně pořádá i prázdninové příměstské tábory a letní soustředění. Na týden plný lekcí, her a společných prožitků přijíždějí vyučovat nejen stálí trenéři tanečního centra, ale i úspěšní lektoři z celé ČR i zahraničí.

„Je to nejlépe strávený prázdninový týden. Poznáme jiné trenéry, ale vždy si užijeme i Honzu s Klárkou. Patří jim velké dík, že to pro nás dělají.“ říká členka Martina Kardošová.

Podle slov Jana Lišky ale velký dík patří hlavně celému týmu zkušených lektorů, rodičům, asistentům a všem, kteří se na fungování taneční školy podílejí. V neposlední řadě také městům Beroun, Kladno, Příbram, Slaný, Králův Dvůr, MŠMT, Středočeskému kraji a hejtmance Ing. Jaroslavě Pokorné Jermanové, která nad TC R.A.K. přebírá záštitu.

„Už dvě dekády přinášíme tanečníkům radost, úspěchy, nové přátelé a mnoho dalšího. Jsem za to nesmírně vděčný. Děkuji!“ vzkazuje Jan Liška.

 

A protože skvělých tanečníků a lidí není pro tuto „rodinu“ nikdy dost, jako každý rok mají možnost přijít na zápis i nové tváře. Zápis do jednotlivých složek se koná 1. - 4. září od 13 do 18. Chcete být součástí? Nenechte si ho ujít!

autor: red