Když nás poplave dost, vyhrajeme!

25.9.2019 - autor: red
První říjnovou středu proběhne další ročník plavecké štafety měst. Dlouhá léta v ní byl Beroun ve své kategorii neporazitelný. Ostatní města soutěžila jen o stříbrnou medaili. Jenže co bylo, to bylo. Beroun si už tři roky na zlato mezi městy do dvaceti tisíc obyvatel nesáhnul.
Když nás poplave dost, vyhrajeme!

Je to smutný a svým způsobem nepochopitelný příběh. Beroun byl totiž v plaveckém sportu velmoc už v době, kdy největším krytým bazénem ve městě byla „přerostlá vana“ v městských lázních, a trénovat se chodilo do Berounky. Legendární Slavoš Sobotka položil hluboko v minulém století tak pevné plavecké základy, že se o ně prostřednictvím svého dědy a táty opírá jedna z největších nadějí českého plavání Bára Seemanová. Ve městě a okolí žijí desítky dávných, nedávných i současných slavných i bezejmenných členů plaveckého oddílu Lokomotivy Beroun, současným místostarostou je vynikající triatlonista… Jak je tedy možné, že nám tak dlouho uniká zlato v pravidelném štafetovém měření sil českých a moravských měst? Jedna z možných odpovědí na tuto otázku se nabízí při pohledu do statistik minulých ročníků. Na stupních vítězů vystoupalo opakovaně výše než my město Kravaře. Podle pana Googla má přibližně 6 700 obyvatel a podle výsledků tři roky zpátky neklesl počet plavců pod pět stovek. Beroun měl loni aktivních účastníků přesně 367. To se opravdu nenajde víc zájemců, kteří na půl hodiny zaskočí do Tip sport laguny a podpoří Beroun tím, že uplavou čtyři bazény?

Nechcete to letos zkusit také? Vy všichni, kteří jste si za Beroun ještě nikdy stovku metrů nezaplavali? Možná vám v rozhodování pomohou následující informace. Účastníci štafety mají za účelem odplavání svého úseku vstup do plavecké části aquaparku zdarma. A nejen to. Dostanou poukaz na hodinu plavání jako poděkování. Plave se doslova od rána do večera, takže si můžete odskočit do bazénu, jak se vám to bude hodit. A jestli vás trápí, že plavete jako zednická tříska, hoďte to za hlavu. Kdo dokážete uplavat souvisle čtyři bazény, toho rádi bereme. Ti, kdo plavou pomaleji, ostatním výsledek rozhodně nepokazí. Protože i když se nám třeba nepovede nasbírat dost bodů na vítězství v soutěži, můžeme získat alespoň pomyslné zlato v počtu zapojených plavců. Bude-li nás víc než sedm stovek, mělo by to stačit. To by bylo, abychom to letos nevyhráli!

autor: red