Hernu nahradila Alzheimer - friendly kavárna

1.3.2020 - autor: red
V Hořovicích byla na konci února otevřena nová kavárna Včera. Unikátní projekt propojuje kavárnu s podpůrným centrem a sloužit bude nejen nemocným osobám, jejich pečujícím blízkým, ale i veřejnosti. Za projektem stojí organizace Dementia, která se dlouhodobě zabývá pomocí, osvětou a vzděláváním v oblasti péče o lidi s demencí.
Hernu nahradila Alzheimer - friendly kavárna

Podle ředitelky organizace Dementia Veroniky Maslíkové je cílem kavárny vytvořit místo pro setkávání, sdílení zkušeností a kvalifikované poradenství, které potřebují zejména pečující osoby, jež se starají o své nemocné příbuzné a blízké. „Pečovatelé budou moci v pracovních dnech přivést své blízké do kavárny, a poté se budou střídat v roli “hostitele”. Díky tomu pečující, kteří zrovna v kavárně nepomáhají, získají volný čas, který mohou využít podle svých potřeb. Tuto službu mohou domácí pečující využívat pravidelně a naplánovat si tak strukturu týdne i s volnými dny na delší dobu dopředu,“ vysvětluje Veronika Maslíková a doplňuje: „Další významnou formou podpory, kterou chceme nabídnout, jsou vzdělávací programy a workshopy, v nichž se pečující i zájemci z řad široké veřejnosti mohou dozvědět víc o problematice demence i domácí péče. Naučí se například základy vlastní duševní hygieny a mohou sdílet své zkušenosti s ostatními“. Část prostoru, fungující jako kavárna, nabídne časem také možnost zaměstnání lidem, kteří se potýkají s lehčí formou Alzheimerovy choroby. Kavárna bude otevřená nejenom pro lidi s nemocí a pečující, ale během několika týdnů se otevře i široké veřejnosti. „Záleží jen na vás, zda přijdete posedět a odpočinout si, či se budete zajímat i o problematiku demence a domácí péče,“ uzavírá ředitelka projektu.

Kavárna "Včera" sídlí v Hořovicích, v ulici 9. května číslo 244 a navštívit ji můžete každý všední den od 9 do 16 hodin. Veškeré nabízené odborné služby jsou zdarma. Provoz podpůrného centra i kavárny je závislý na grantech a pomoci občanů, kteří mohou přispět libovolnou částkou na účet 280391930/0300.

autor: red