Festivalově úspěšný film s vazbou na liteňský zámek míří do kin. V Berouně ho můžete vidět hned první den oficiální distribuce.

25.9.2019 - autor: red
Pokud se zajímáte o svět filmu, potom pro vás nebude novinkou, že cenu diváků za nejlepší festivalový snímek získal letos v Karlových Varech celovečerní dokument Jiří Suchý – Lehce s životem se prát. Možná ale netušíte, že tento film režisérky Olgy Sommerové, který kamerou natočila její dcera Olga Špátová, a ve kterém se (krom mnoha jiných) objeví i božský Kája Gott, je pevně spojen s naším regionem.
Festivalově úspěšný film s vazbou na liteňský zámek míří do kin. V Berouně ho můžete vidět hned první den oficiální distribuce.

Mezi jeho koproducenty totiž figuruje nezisková organizace Zámek Liteň, z.s., založená Ivanou Leidlovou na počátku roku 2012. Ta si dala za cíl obnovit a pozvednout jméno a odkaz světoznámé pěvkyně Jarmily Novotné a pozapomenutého českého šlechtického rodu Daubků, ale dokáže aktivně promluvit i do kulturního dění současného.

Jiří Suchý uvedl v Semaforu stovku divadelních her, složil muziku pro víc jak 500 songů a napsal přes 1 400 písňových textů. Byly o něm v minulosti natočeny filmy, které se zaměřovaly na konkrétní mezníky jeho divadelní tvorby. Olga Sommerová se chtěla více věnovat umělcovu životu. Vytvořit atraktivní životopisný a tvůrčí portrét Jiřího Suchého jinak, než jak byl doposud prezentován. Představit ho v archivních záběrech, soustředit se na jeho současnou tvorbu, ale přinést i obraz jeho osobního života.

„Mým cílem bylo vytvořit film o životní cestě muže, který kromě toho, že svoje nadání zasvětil divadelní a písňové tvorbě, žil také svůj osobní a občanský život. Chci ho představit nejenom jako komika, ale i jako člověka, který se musel poprat s nepřízní režimu i osudu.“ popisuje Olga Sommerová svůj přístup k hrdinovi svého filmu. Cena od festivalových diváků je dokladem toho, že se jí to podařilo. Na plátně berounského kina můžete film vidět hned první den oficiální distribuce, tedy ve čtvrtek 26. září. (foto Irena Zlámalová)

autor: red