Do muzea za kačku a potom na prosluněný výlet

1.1.2020 - autor: azor
Ve středu 1. ledna proběhl již 42. ročník novoročního turistického Pochodu stezkou Vojty Náprstka. Na cestu z Berouna do Karlštejna se po nejstarší značené turistické cestě v zemích Koruny české vydalo celkem 247 účastníků.
Do muzea za kačku a potom na prosluněný výlet

Výchozím bodem pochodu byl areál Muzea Českého krasu na Husově náměstí. Jeho expozice si mohli všichni registrovaní účastníci prohlédnout za symbolické vstupné ve výši jedné koruny. Potom se vydali v prosluněném dopoledni z královského města Berouna na královský hrad Karlštejn. Tedy přesněji do jeho podhradí. Oficiálním cílem pochodu totiž byla restaurace Pod Dračí skálou.

A kde se vzalo v názvu pochodu jméno Vojty Náprstka? Úsek dnešní červeně značené turistické trasy s pořadovým číslem 0001 z Berouna přes Svatý Jan pod Skalou na Karlštejn byl poprvé vyznačený již v roce 1889 a je nejstarší dochovanou a historicky druhou nejstarší značenou turistickou trasou KČT na území České republiky a nese název Cesta Vojty Náprstka po zakladateli Klubu českých turistů (více zde).

autor: azor