S berounskou kulturou si starosta Kůs dělá, co ho napadne. A zatím mu to bohužel prochází .

12.3.2017 - autor: Eda Trébl
Šéfredaktor našeho magazínu je v poslední době otevřeným kritikem starosty Berouna. Kdyby se tak choval kdokoli jiný, Kurýr by měl zájem, pořídit s ním rozhovor. Tak proč dělat v případě Jiří Proška výjimku.
S berounskou kulturou si starosta Kůs dělá, co ho napadne. A zatím mu to bohužel prochází .

V této sestavě děláme už třetí rozhovor. To asi budete na stránkách Kurýru rekordmanem.

Ano, aktuálně se dělím o první místo se senátorem Jiřím Oberfalzerem. Od posledně ale uběhlo už půl druhého roku. Takže to snad není s mým narcisizmem tak hrozné.

Zapomínáte, že máte svůj sloupek v každém čísle?

To je pravda. Ten má ale za úkol nalákat čtenáře na dvoustranu, kde je jinak samá komerce. Inzerce nás živí, takže k ní musíme přitahovat pozornost všemi dostupnými prostředky.

V minulém čísle se vám to rozhodně povedlo. Dost nevybíravě jste vyzval starostu Berouna k rezignaci. Nepřehnal jste to?

Podle mého názoru ne. Tomu, kdo nesleduje berounskou komunální politiku a aktuální dění na radnici, to ale asi nedávalo úplně smysl. Stylisticky šlo o povedený text, ale několik čtenářů mi vytklo, že jsem dostatečně nevysvětlil, co Ivanu Kůsovi vyčítám. To bych měl napravit.

Jiří Prošek

Co tedy Ivanu Kůsovi nejvíce vyčítáte?

To, jaký je člověk, a jaký styl politiky na berounskou radnici přinesl.

To není moc konkrétní. Můžete to rozvinout?

Ivan Kůs je jako ruský prezident. A stejným způsobem, jako Vladimír Vladimirovič řídí svou zemi, by on chtěl řídit Beroun. Jenomže na rozdíl od Putina není typický alfa-samec, který si jde tvrdě, přímočaře a na vlastní triko za svým. Starosta Kůs je spíše zákulisní intrikán. O všem chce rozhodovat, ve všem chce mít poslední slovo, ale za nic nechce nést osobní odpovědnost. Tedy kromě nezpochybnitelných úspěchů. K těm se vždy hrdě hlásí. Navíc jsem v životě neviděl nikoho, kdy by se ke svým podřízeným dokázal chovat tak arogantně a přezíravě. Dejte si tyto věci dohromady, a bude vám jasnější, proč se nedaří personálně stabilizovat jeden z jeho klíčových odborů.

Dlouhodobě se zajímám o místní kulturu, sport a o využití turistického potenciálu města. Kurýr navíc nevychází jen v Berouně a pro Beroun. Jsem v kontaktu s řadou lidí z oboru. Z města i mimo něj. Díky tomu, že nejsem součástí oficiální struktury, bavím se s nimi zcela otevřeně. V poslední době si už přede mnou mnozí, kteří byli v hodnocení situace v Berouně na radnici dlouho zdrženliví, přestali brát servítky, a hrát tu hru, že všechno je v pořádku.

Horkým tématem těchto dní jsou v Berouně kulturní dotace a jejich rozdělení. Podle starosty nejde o nijak zásadní problém. Vy to vidíte jinak?

To není téma těchto dní. Aktuální problém s kulturními dotacemi prostě jen odkryl něco, co má kořeny řadu let zpátky. Když se v roce 2011 dostal Kůs na post místostarosty, byla oblast kultury kořist, kterou si nenechal sebrat. Konečně mohl začít realizovat svůj plán na její centralizaci a postupné ovládnutí. Jím prosazované Městské kulturní centrum k tomu bylo ideálním prostředkem. A sehrál to pan Kůs dokonale. Zastupitelstvo mu před čtyřmi lety dokonale skočilo na špek.

Podle vás bylo vytvoření berounského MKC chybou?

Nic takového jsem neřekl, a ani si to nemyslím. Instituce typu městského kulturního centra, která by měla jasně definovanou vizi, koncepci, kompetence a úkoly, by byla pro město jednoznačně přínosem. Jenomže se ten projekt od první chvíle vymknul kontrole, takže si Kůs dělá s berounskou kulturou doslova, co ho napadne. A nikdo to nechce vidět. Zásadní směřování se provádí na základě výsledků amatérsky provedených anket, neexistuje žádný plán, žádné jasné směřování, strategie.

To si jen myslíte, nebo to je možné i nějak doložit?

Stačí vám přiznání samotného starosty Kůse? Můžu vám ho přehrát z diktafonu. Nejprve připustil, že koncepce kultury není aktualizovaná. Když jsem se zeptal, jak moc je neaktuální, dověděl jsem se, že v ní není zanesen vznik MKC, ani odkoupení a rekonstrukce Plzeňky. Z doby, kdy kulturu řídí pan Kůs, v ní není nejspíš nic. Starosta veřejně přiznal, že zpracovatelem neaktualizovaného dokumentu není on, ale doktorka Matoušková, která skončila na radnici tuším v roce 2002. Navíc ten dokument někam nejspíš zmizel. Stačí vám to?

Nějak jsme utekli od těch letošních kulturních dotací.

Neutekli. To s tím souvisí. Kdyby měl starosta dost odvahy dělat politická rozhodnutí, byly dotace projednané podle plánu loni v prosinci. On ale chtěl, aby odpovědnost za jeho způsob řešení padla na někoho jiného. Konkrétně na kulturní komisi. Tak, jako to bylo vždycky. Jenomže tentokrát narazil. Takže musel narychlo vytvořit pracovní skupinu, aby se měl za koho schovat. Den před únorovým jednáním zastupitelstva, kde měl být upravený návrh na rozdělení dotací schválen, dala nová vedoucí odboru, pod který pracovní skupina spadala, na hodinu výpověď. Byla ve zkušební době, takže si to mohla dovolit. Určitě to ale byla jen náhoda. A vzhledem k tomu, že pověst pana Kůse coby laskavého a empatického šéfa je široko daleko známá, stojí na uvolněné místo před radnicí už teď fronta.

Rada města nedávno pověřila starostu Kůse, aby koncepci kultury vytvořil. Co si o tom myslíte?

Tím je prakticky zaručeno, že se nic podstatného nezmění. Kůs totiž žádnou jasnou koncepci nechce. On chce všechno ovládat. Vytváří jako pavouk strukturu, která mu to umožňuje. Kdo si myslí to samé co on, může svobodně říct svůj názor. A kdo to vidí jinak, ten bude eliminován a do procesu vytváření koncepce nebude mít možnost zasáhnout. Proto už Kůs na zasedání rady informoval o potřebě rekonstruovat kulturní komisi. Ta stávající je totiž neposlušná a nechce spořádaně schvalovat, co jí starosta předloží. Proto bude ke koncepci kultury, jak pravil pan starosta na jednání rady 8. února, co nejdříve zahájena činnost nové pracovní skupiny. Kdopak do ní asi bude vybírat vhodné lidi? A podle jakého klíče?

Rada by si hlavně měla vzpomenout, že ve svém programovém prohlášení má zanesen audit efektivity fungování příspěvkových organizací města působících v oblasti kultury. Jmenovitě pak MKC. To by z logiky věci měl být jeden z prvních kroků na cestě k nové koncepci kultury. A potom samozřejmě zajištění maximální transparentnosti a efektivní zapojení odborné veřejnosti.  

Slyšel jsem, že hledáte napříč zastupitelstvem hlasy pro odvolání starosty. Je to pravda?

Já už jsem to také slyšel. A dost mě to uráží. Takhle blbej fakt nejsem. Jakýkoli pokus o jeho odvolání je při současném rozložení sil v zastupitelstvu předem bez šance na úspěch. Tudy cesta nevede.

Neměl byste něco pozitivního na závěr?

Nemožné věci se někdy stanou. Británie vystupuje z EU, Donald Trump je prezidentem USA, tak proč by se nemohlo stát, že Ivan Kůs přestane intrikovat, racionálně vyhodnotí situaci, uvědomí si, že je na radnici v dresu ČSSD a udělá něco proto, aby jeho strana v příštích komunálkách neshořela jako papírový čert.

autor: Eda Trébl