Jiří Semrád: Když se mi něco líbí a mám zrovna chuť, tak to cvaknu

13.3.2015 - autor: Jiří Prošek
Na přelomu tisíciletí byl v Berouně průkopníkem zdravé výživy a otevřel první prodejnu s tímto sortimentem. O několik let později následovala první berounská vinotéka. Opakovaně byl první v cíli vodáckého maratonu na Berounce a byl mezi prvními zakladateli volného sdružení Berounští fotorici. V sobotu 21. února představil Jiří Semrád kolekci svých fotografií s názvem Berounka malebná. Není to v jeho životě výstava zdaleka první. Je ale poslední, která proběhne v Galerii Čerťák. Její dlouholeté fungování totiž právě tato prezentace uzavírá.
Jiří Semrád: Když se mi něco líbí a mám zrovna chuť, tak to cvaknu

Jaký je to pocit zavírat svou výstavou galerii?

Jedním slovem smíšený. S galeristou Honzou Šroubkem jsme před lety zakládali Fotoriky, jsme kamarádi a tak jsem měl tu čest být mezi těmi, kdo svými fotkami pomáhali dělat této galerii první krůčky. A teď jsme společně udělali krok poslední. Samozřejmě by se mi líbilo, kdyby Čerťák  pokračoval. Tak to ale není, to je realita. Ve čtvrtek 16. dubna v 19 hodin galerie ukončí svou činnost. Prostory, ve kterých léta fungovala, ale budou dál žít svým všednodenním životem. Budou recepcí, chodbou, jídelnou. A moje fotky Berounky tu budou viset dál. Ne jako na výstavě. Prostě jen tak. Aby zpříjemňovaly prostředí. A to je pocit rozhodně příjemný.

Jak byste se charakterizoval coby fotograf?

Fotím pro zábavu, když se mi chce. Jezdím na kole, na lodi, chodím po městě nebo přírodou a mám u sebe foťák. Když se mi něco líbí a mám zrovna chuť, tak to cvaknu. Žánrově bych se zařadil mezi krajináře.

Dříve byl fotografem ten, kdo měl fotoaparát. Dnes ale dokáže udělat fotku kdejaké elektronické zařízení. Čím vším fotíte vy?

Mám „plnou polní“ od renomované značky Nikon. Tím myslím digitální zrcadlovku a sadu objektivů. To je ale výbava, kterou nejde mít neustále při ruce. Takže mám také voděodolný kompakt od firmy Olympus. Ten nosím pořád v kapse. Tedy pokud ho nezapomenu doma, jako právě dneska. Potom mám ještě soňáka s grafickým výstupem na úrovni zrcadlovky (= kvalitní fotoaparát od společnosti Sony – poznámka redakce). To je sice z hlediska kvality obrazu pecka, ale jako každý kompakt je pomalý. Asi mám „foťák“ i na mobilu, ale ten jsem nikdy nepoužil.

Jak moc doděláváte svoje snímky v počítači?

Pro mě je počítač taková komfortnější a pohodlnější fotokomora. Dělám na něm více méně to, co jsem byl zvyklý dříve dělat na zvětšováku. Jen místo volby té správné gradace papírů kliknu na příslušné tlačítko. Rozhodně nejsem odborník na fotografický software. Dalo by se říct, že co objektivem foťáku nezachytím, to myší v počítači nedoženu.

Vaše aktuální výstava je celá o Berounce. Jak jste na tom s jinými řekami? Já sám jezdím v lodi od dětství, ale jinam než na Berounku jsem se podíval prvně až po čtyřicítce.

Jsem odkojený Berounkou, ale projeté mám řeky po celé republice i za hranicemi. Přesně bych to musel dohledat podle kilometráže, ale kolem pětatřiceti jich bude. Měl jsem to štěstí, že jsem jako kluk zažil dobu, kdy se skoro každý víkend zapřáhnul za autobus z ČSAD vlek, do něj naskládaly lodě a vyrazilo se na vodu.

Nebudu se ptát, kolikrát jste jel Berounku. Je mi jasné, že byste to asi nedokázal spočítat. Takže se zeptám jinak. Je nějaký kalendářní měsíc, ve kterém jste tuhle řeku ještě nezkusil?

Není. Samozřejmě nebudu tvrdit, že jsem jel pokaždé od pramene k ústí, ale za ty roky opravdu není měsíc, ve kterém bych se v lodi po Berounce nesvezl.

Kdy začíná a končí vodácká sezóna na Berounce?

Řeku nejde sjíždět jenom v jednom případě. Když je zamrzlá. A ty okrajové měsíce, které většina lidí nebere jako vodáckou sezónu a klepe si na čelo, když vidí někoho v lodi, jsou paradoxně nejkrásnější. Kdo někdy vyrazil na vodu v únoru nebo v listopadu, ten ví, o čem mluvím.

Odkud až kam máte Berounku sjetou?

Samozřejmě od začátku až do konce. Berounka nepramení, ale vzniká soutokem více řek. A tak jí jde na lodi sjet opravdu celou. Od Plzně až do Prahy.

Dejme tomu, že jsem začínající vodák a chci strávit víkend na Berounce. Odkud mám vyrazit a kam bych měl doplout? Kde je Berounka nejkrásnější?

Podle mého názoru je Berounka nejkrásnější na horním toku. Do lodě bych proto doporučil sednout co nejvýš a doplout tam, kam to vymezený čas a stav vody dovolí. Většina vodáků vyráží od Dolanského mostu, kde začíná i legendární maraton na Berounce. Nalodit se dá ale ještě o pěkný kus výš proti proudu. To ale bude pro začínající vodáky možná dost složité. Ani ne tak s ohledem na nároky, které klade řeka, ale spíše logisticky.

Ve volném čase jste fotograf a vodák, profesí jste ale provozovatel nejstarší vinotéky v Berouně. Tak bych od vás rád slyšel zasvěcenou odpověď na otázku, zda je ve víně pravda?

Pochopitelně ano.

A v jakém je jí nejvíce?

Po letech hledání a zkoušení si troufám říct, že to není tolik o barvě a odrůdě, jako spíše o množství, které vypijete.

autor: Jiří Prošek