Jiří Oberfalzer: Euforii z úspěchu zažívám v politice jen zřídka

9.2.2016 - autor: Jiří Prošek
Byl učitelem matematiky, geofyzikem, ředitelem tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky a také několik let vedl nadaci. V současné době je Jiří Oberfalzer místostarostou Králova Dvora a senátorem. Letos na podzim mu skončí druhé volební období.
Jiří Oberfalzer: Euforii z úspěchu zažívám v politice jen zřídka

Na začátku se asi nejde zeptat jinak, než zda budete v podzimních volbách obhajovat post senátora?

Ano. Dostal jsem téměř absolutní důvěru od kolegů z ODS na Berounsku i na Praze-západ.

Už jste přemýšlel o tom, co budete dělat v případě, že ve volbách neuspějete?

Vím jedině, že do důchodu nepůjdu. To je zatím všechno. Mám spoustu zájmů a koníčků, na které není čas, ale na to je ještě brzy. Myslím si, že by byla škoda nevyužít mých zkušeností, z byznysu, neziskové sféry i z politiky a státní správy. Co konkrétně bych dělal, o tom zatím nepřemýšlím. Teď se soustředím na volby, na přípravu kampaně.

Je politika droga? Budete v ní chtít případně zůstat i v jiné roli, než jako senátor?

Možná pro někoho drogou je. Pokud nepoznal skutečný život, je od školy v poslaneckých lavicích a neumí si představit, co by jinak dělal. Já to tak necítím. Mně veřejná funkce spíš přináší obrovský zápřah, protože nejmíň polovinu svého času věnuji námětům nebo prosbám občanů, velmi často případům starostů našich obcí. To mě udržuje při zemi, protože tak vidím neustále, že každodenní život přináší spoustu těžkostí a nespravedlnosti. Euforii z úspěchu zažívám v politice jen zřídka.

Starosta Králova Dvora Petr Vychodil zabodoval v dresu ODS v posledních krajských volbách a nebylo by asi překvapením, kdyby „dostal lano“ v nejbližších volbách do sněmovny. Dovedete si představit, že ho v roce 2018 nahradíte v čele místní kandidátky a stanete se starostou Králova Dvora?

V ODS většinou nejde o lano, ale spíš o soutěž řady adeptů. Petr se dosud vyjadřoval ke sněmovně spíš odmítavě. Již přes rok je krajským zastupitelem (nahradil čerstvě zvoleného senátora Jiřího Buriana) a připadá mi tam jak ryba ve vodě. Během dvou měsíců se prosadil i mezi kolegy, kteří jsou tam již páté funkční období. Na podzim jsou krajské volby a on má primární zájem uspět v nich. Co bude dál, to se uvidí.

Pokud jde o post starosty Králova Dvora, má Petr skvělé výsledky a vysokou důvěru voličů. Odsud ho jen tak nepustíme. 

Sledujete aktuální situaci na berounské radnici více jako místostarosta sousedního Králova Dvora, nebo jako předseda oblastního sdružení ODS?

Jako místostarostu mě to přirozeně hodně zajímá. Je to bezprostřední soused. Jako předsedu berounské ODS pochopitelně také. Byl bych rád, aby naši zastupitelé přispěli ke stabilizaci a zaujali přední místa ve vedení. Beroun to potřebuje a v krizi si každý musí vyhrnout rukávy.

Jak hodnotíte vztah mezi Berounem a Královým Dvorem?

V úřední rovině je pochopitelně velmi těsný, v řadě agend jsou nám nadřízeny odbory berounského úřadu. Z hlediska samosprávy bychom si přáli těsnější spolupráci tam, kde se naše zájmy prolínají, jako třeba u územních řízení (pro rychlodráhu nebo obchvaty) anebo při jednání se subjekty, jejichž činnost se Králova Dvora dotýká, například Maxit. V těchto věcech na nás Beroun občas zapomíná.

Přeskočme z politiky komunální do té vysoké. Dokáže předseda ODS Fiala vytáhnout preference strany nahoru?

Už to dokázal, většinou se nyní pohybujeme kolem 10 %. Pomáhá nám svou slušností a korektností. Důvěra se získává dlouhodobě a soustavně. Za dva roky ve funkci je to slušný výkon. Věřím mu i nadále 

Jak se podle vás vyrovná TOP 09 s odchodem knížete Karla z postu předsedy strany?

Krátkodobě to nebude velký problém, stále bude přítomen na plakátech, dlouhodobě bude kouzlo jeho osobnosti chybět.

Panu Zemanovi se podle všeho na Hradě líbí a půjde i do příštích prezidentských voleb. Dokáže proti němu postavit česká pravice důstojného kandidáta? Máte nějaký tip?

Pokládám za chybu, že jsme naposledy nenominovali Mirku Němcovou. Měla by už dnes dobré výchozí postavení. Možná se shodneme na někom s TOPkou nebo jiným blízkým partnerem.

Není teď ten poslední moment, kdy je čas na konsolidaci české pravicové politiky? Co je dnes vlastně pravicová politika?

Pravicové subjekty ještě nejsou na užší spolupráci zralé. Jsou to vesměs mladé strany, vždyť třeba Topce nebo Svobodným je teprve 7 let. Soukromníci byli založeni letos. ODS už bude slavit 25 let. Na sjednocení to zatím nevypadá, ale mohlo by vás zajímat, že mou kandidaturu do Senátu podpoří jak Soukromníci, tak Svobodní. První vlaštovka pro těsnější spolupráci tu tedy je.

Pravicová politika, to je politika, která myslí na budoucnost, upřednostňuje svobodu jednotlivce a sází na individuální aktivitu, protože jedině ta je motorem společnosti. V tom se nic nemění. Levicová vize společnosti je, že se stát o všechny postará a peníze si na to vezme od těch úspěšných a pracovitých. Pěstuje pasivitu.

Kam byste zařadil na levo-pravém spektru politiku hnutí ANO Andreje Babiše?

ANO je vždy tam, kde se to momentálně Andreji Babišovi hodí. Chvíli bojuje proti levicovým návrhům sociálně-demokratických partnerů, vzápětí ustoupí. Včera říkal tak, dnes naopak… všímejte si toho. Se svou tendencí k centralismu, absolutnímu dozoru nad jednotlivci a k podpoře velkokapitálu je spíš alternativou sociální demokracii. Poctivě, neumím říct, kde v levo-pravém spektru stojí Agrofert. Pokud jde o státní subvence, tak nalevo, pokud jde o chování v podnikatelském sektoru, je to někde v raném stádiu surového kapitalismu, to by asi bylo hodně napravo, ne?

Poslanci ODS jsou dnes nejviditelnější díky obstrukcím proti schválení zákona o elektronické evidenci tržeb. Nejdou už v té věci za hranu?

Podle toho, co víme o fungování a hlavně následcích tohoto systému v Chorvatsku, musíme udělat vše, aby se taková devastace drobných podnikatelů v Česku nepodařila. V Chorvatsku zanikla víc než třetina živností (ty lidi teď má na krku stát), výběr daní se nezvýšil. Má to smysl?! Jeden bych tam viděl, soustavné sledování, co se prodává (co jde na odbyt) a co si kdo kupuje. Potřebuje stát (ministr financí) vědět, kolik jste si koupil rohlíků a párků nebo jaké mýdlo používáte?

Devátého února se sejde berounské zastupitelstvo, aby zvolilo do čela města nástupce Šárky Endrlové. Kam by měla vést první „zahraniční“ cesta nového starosty? Myslím tím cestu za hranice vlastního města.

Čeští prezidenti jezdí na Slovensko, u nás to musí být Králův Dvůr – také jsme sametově rozděleni na většího a menšího bratra. Jak jsem zmínil výše, vzájemné vztahy a spolupráce s Berounem jsou pro Králův Dvůr důležité, musíme je pěstovat na prvním místě.

autor: Jiří Prošek