Jarda Hnízdil: Chceme být pro ostatní inspirací a důkazem, že vrátit se stojí za to. A hlavně že to jde.

1.11.2016 - autor: Jiří Prošek
V pátek 4. listopadu od 20 hodin proběhne v sále České pojišťovny v Berouně koncert DEJ MI TVAR skupiny Spolektiv. Jejím zakladatelem je místní rodák Jarda Hnízdil. Využili jsme příležitosti a položili mu několik otázek.
Jarda Hnízdil: Chceme být pro ostatní inspirací a důkazem, že vrátit se stojí za to. A hlavně že to jde.

Je Spolektiv berounská kapela? A jak to vlastně bylo s jejím založením? Ono už je to pěkných pár let zpátky.

Jsem berounský rodák, vyrostl jsem tady a začal tu sbírat svoje první hudební zkušenosti. A silnou vazbu na Beroun jsem si udržel i v době, kdy jsem začal studovat v Českých Budějovicích. Spolektiv ale vznikl v jihočeské metropoli. Přitom byl ale v začátcích paradoxně berounskou kapelou. Dokonce jsme v prvních třech letech fungování reprezentovali Beroun na celostátních finále Porty v Plzni. Pochopitelně jsme v Berouně koncertovali, nejčastěji v bývalém klubu na sídlišti a na Plzeňce. Naposledy jsme tu měli celovečerní koncert 13. října 1993.

Od ukončení osmnáctileté přestávky jste už ale v Berouně hráli. Páteční koncert tedy nebude návrat po dlouhých 23 letech.

Máš pravdu. Když jsme se po té dlouhé pauze rozhodli znovu hrát a koncertovat, poštěstilo se, že mě oslovil Pavel Čepela s nabídkou účasti na 3. ročníku festivalu Modrej Beroun. To bylo v červnu 2014. Bylo to odvážné rozhodnutí jak Pavlovo, tak naše. Sice prý to mělo být festivalové setkání berounských i mino berounských aktivních muzikantů, ale přeci jen to nakonec byl festival věrný názvu, tedy nálož dobré bluegrassové muziky.

Jak tehdy bluegrassové publikum Spolektiv přijalo?

Nesmírně tolerantně. Jsem za to vděčný. Naše muzika je totiž modré trávě na hony vzdálená. My jsme se před tím pečlivě půl roku připravovali, ale v naší nové éře se jednalo teprve o druhé vystoupení. O to příjemnější bylo, když za námi po vystoupení pár lidí přišlo. A i přes to, že nejsme jejich šálkem čaje, ocenili naše muzikantství. Toho si velmi vážím.

Asi jste udělali dobrý dojem i na pořadatele z Modrýho Berouna, když jste dostali pozvání na klubový večer do pivovaru Berounský medvěd.

Za tím zase stojí dramaturg Modrýho Berouna Pavel Čepela. Rozhodl se totiž pojmout únorové hudební setkání jako modře folkové. Přišla spousta přátel a atmosféra byla fajn i přes akusticky komplikovaný prostor a začínajícího zvukaře. A pro nás to bylo příjemné zpestření uprostřed natáčení našeho druhého řadového CD Dej mi tvar.

Prý jste držiteli českého rekordu v době mezi vydáním prvního a druhého řadového cédéčka. Jeho hodnota činí 21 let, 5 měsíců a 27 dnů. Dá se to překonat?

Tento rekord bych nikomu nedoporučoval překonávat. Ať kapely hrají, ať vydávají své písničky, ať muzikanti nesedí doma a ať se o to, co jim jde, podělí s ostatními lidmi. Spíše než rekordmany chceme být inspirací pro ostatní, že vrátit se stojí za to a že to hlavně jde. Za léta pak nastřádaný hudební autorský přetlak logicky vyústil v naše nové CD, které jsme slavnostně pokřtili na koncertech v Českých Budějovicích, v Jihlavě a v Táboře.

Jardo, co vlastně hraje Spolektiv za muziku?

Výhradně se věnujeme zpívané autorské hudbě s prvky rocku, art folku a jazzu. Zjistil jsem, že se pro náš hudební styl používají zajímavé ekvivalenty - folk-alternative, indie-folk, folk-progressive či prostě acoustic. Jinak řečeno zpíváme a k tomu vytváříme hudební doprovod převážně s využitím akustických nástrojů - klasických kytar a šestistrunných baskytar, dechových nástrojů, perkusí, ale i moderních industriálních nástrojů a přístrojů. Naše současné písničky jsou mnohem přímočařejší než ty z doby před dvaceti lety a podle nás mají větší tah na branku. Sám to tak cítím, především při živém vystoupení, při kterém dnes z pódií divákům předáváme daleko větší energii než kdysi. Spolektiv je pro naši současnou pětici muzikantů doslova živou vodou, o kterou se rádi dělíme s našimi posluchači.

Co můžeme od Spolektivu čekat v pátek 4. listopadu v sále České pojišťovny?

Na rozdíl od výše zmiňovaných berounských vystoupení půjde o náš samostatný program. Uvidíte a hlavně uslyšíte současný Spolektiv ve složení Jarda Hnízdil (zpěv, kytara, akordeon), Martin Jančura (zpěv, kytara, perkuse), Renata Švecová (zpěv, perkuse), Tonda Vidlák (saxofony, flétny, klarinet, dechový syntezátor) a Jirka Regásek (šestistrunné baskytary). Hrát budeme především repertoár z CD Dej mi tvar, ale také některé dávné písně a písně nové, které se na CD nevešly, nebo vznikly teprve nedávno. Zvučit bude Ivo Procházka, který je mistrem zvuku z České televize. Takže věřím, že to bude příjemný hudební zážitek.

Tak ať vám v to pátek dobře hraje a zpívá. A díky za rozhovor.

I já děkuji a přeji Kurýru mnoho čtenářů.

ptal se Jiří Prošek

autor: Jiří Prošek