Duslovka nabízí procházku krajinami Viktora Žabinského. Vydat se na ní můžete bez obav, i když jste předtím nebyli nikdy na žádné výstavě obrazů.

29.10.2019 - autor: Jiří Prošek
Akademický malíř a pedagog, který po víc jak tři desetiletí předával své zkušenosti studentkám berounské střední pedagogické školy, zve do Městské galerie v Duslově vile na procházku po místech, která má rád. Nebojte se pozvání přijmout.
Duslovka nabízí procházku krajinami Viktora Žabinského. Vydat se na ní můžete bez obav, i když jste předtím nebyli nikdy na žádné výstavě obrazů.

Každý začátek je těžký, ale tenhle by tak těžký být nemusel. Upoutávka na výstavu obrazů místního malíře otištěná v Kurýru s nákladem pět tisíc výtisků samozřejmě není určena místním znalcům výtvarného umění a kamarádům autora. Ti všichni byli už na vernisáži. Pokud má mít výstava trvající měsíc úspěch, musí se přijít na vystavená díla podívat i širší veřejnost. A tou jste především vy, kteří jste dočetli tento článek až sem. Teď trošku vážněji. Aktuální výstava je opravdu vhodná příležitost, jak se potkat s výtvarným uměním. Žabinského plátna nabízejí pohledy na místa v blízkém okolí, ale i dalekém zahraničí, které mají jedno společné. Jednoduchost. Tedy v tom nejlepším slova smyslu. Doufám, že jsem tím autora neurazil. Nejsem žádný znalec umění. Obrazy dělím na ty, které se mi líbí a ostatní, kterým nerozumím. Byl jsem se podívat na vernisáži a rozhlížel se na ní nejen po vystavených dílech, ale také po přítomných hostech. A na první pohled jsem viděl, že nejsem jediný, koho autorem do Berouna přenesené krajiny a zákoutí zaujaly. Tak se ně přijďte podívat také. Pokud náhodou nevíte, kde najdete v Berouně Duslovu vilu, tak vězte, že stojí naproti parkovacímu domu U černého koně. 

autor: Jiří Prošek